Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Οδηγός Θάσου (WebGIS of Municipality of Thassos)

Είμαι πραγματικά στην πολύ ευχάριστη θέση να παρουσιάσω ένα έργο όπως ο τουριστικός, και όχι μόνο, Οδηγός της Θάσου. Το έργο πραγματοποιήθηκε από την Infoδημ και τον Δήμο Θάσου στα πλαίσια της Ψηφιακής Σύγκλισης. Είμαι πολύ περήφανος που πήρα μέρος σε αυτό το έργο και ευχαριστώ την Infoδημ που μου έδωσε την ευκαιρία να συμμετάσχω σε ένα τόσο πρωτοπόρο έργο για τον ελλαδικό χώρο.



Ο Οδηγός ανοίγει μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Θάσου κάνωντας κλικ στην παρακάτω εικόνα που θα βρείτε.


Στον Οδηγό θα βρείτε πλήθος σημείων ενδιαφέροντος, όπως Παραλίες, Εκκλησίες, Αρχαιολογικούς Χώρους κλπ.


Τα σημεία ενδιαφέροντος περιλαμβάνουν πανοραμικές εικόνες (360˚ photos) και εικονικές περιηγήσεις που μέσω πανοραμικών εικόνων ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί σε διάφορα σημεία του νησιού σαν να ήταν εκεί.




Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει από τα βασικά υπόβαθρα το υπόβαθρο που επιθυμεί ώστε να προβάλει τα σημεία ενδιαφέροντος. Τα υπόβαθρα καλύπτουν σχεδόν όλα τα γνωστά υπόβαθρα όπως Google Hybrid, OpenStreetMap, Bing Aerial και Κτηματολόγιο.


Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα ο χρήστης να προβάλει και διανυσματικές οντότητες που διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα το είδος της οντότητας. Έτσι, υπάρχουν σημειακά, γραμμικά και πολυγωνικά επίπεδα πληροφορίας όπως Οικισμοί, Οδικό Δίκτυο, Περιοχές Natura κλπ., που ο χρήστης μπορεί να προβάλει μαζί με τα σημεία ενδιαφέροντος.


Από το Μενού ο χρήστης μπορεί να βρει πλήθος λειτουργιών όπως Μέτρηση απόστασης ή εμβαδού, τον Καιρό, την Τοποθεσία του πάνω στον χάρτη κλπ.


Η σημαντικότερη, ίσως, λειτουργία στο Μενού είναι η Περιήγηση Θάσου, όπου υπάρχει σε βίντεο ο γύρος του νησιού, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τις παραλίες που βρίσκονται στο σημείο που δείχνει το βίντεο και αντίστοιχα ανοίγει η πανοραμική εικόνα της παραλίας.


Τέλος, στα Εργαλεία ο χρήστης μπορεί να βρει την Εικονική Περιήγηση στο μεταλλευτικό συγκρότημα στα Λιμενάρια.


Ένα εικονικό μονοπάτι το οποίο ο χρήστης μπορεί να ακολουθήσει είτε από τα σημεία στον χάρτη είτε από το μενού δεξιά, όπου θα βρει φωτογραφίες και πανοραμικές εικόνες για κάθε σημείο της εικονικής περιήγησης.


Επίσης, στα Εργαλεία υπάρχουν Μονοπάτια και Διαδρομές που έχουν τις ίδιες λειτουργίες με την Εικονική Περιήγηση, που περιγράφηκε παραπάνω, καθώς και βίντεο με το μονοπάτι ή τη διαδρομή.




Σας εύχομαι καλή "εικονική" περιήγηση στα 200+ σημεία που παρουσιάζονται στον Οδηγό της Θάσου και εύχομαι να σας έρθει η "όρεξη" να επισκεφτείτε το νησί, που πραγματικά είναι μοναδικό! Το λέω μέσα από την καρδιά μου, μια και επισκεύθηκα τα 200+ σημεία για να τα καταγράψω!

(Σημείωση: ευχαριστώ τους Νίκο Κουϊδή και Σταύρο Αργυρόπουλο για τη συνεργασία. Επίσης, ευχαριστώ τον Παντελή από τον Ορειβατικό Σύλλογο της Θάσου για τα Μονοπάτια από Ποταμιά προς το Καταφύγιο και την κορυφή Υψάριο, καθώς και για τις Διαδρομές.)

Πηγή: Αθανάσιος Δ. Σαπανίδης 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: